Vraag je je af of het rouwproces van je kind normaal verloopt? Maak je niet te snel zorgen. Je kind heeft nu vooral nood aan een dagelijkse vertrouwde routine. Daarin komt het tot rust en voelt het zich veilig. Ons advies? Geef je bengel alle tijd. Laat hem weten dat hij zijn verdriet mag laten zien, net zoals jij dat doet. Ben je zijn ouder, grootouder, vriendje, juf …? Als vertrouwenspersoon ben jij de perfecte persoon om je kind te ondersteunen.
Drie cruciale tips:
Blijf altijd eerlijk.
Ga geen enkele vraag uit de weg.
Laat je kind weten dat het altijd bij jou terechtkan.
Maak je je toch zorgen? Dat begrijpen we: je wilt je kind zo goed mogelijk helpen en begeleiden. Daarom beantwoorden we de meestgestelde vragen.
Iedereen rouwt op zijn eigen manier. Ook het rouwproces van je kind verloopt niet lineair en kent geen eindpunt. Je lieve bengel reageert soms heel onvoorspelbaar. Soms lijkt het alsof hij er amper nog aan denkt. En plots heeft hij een flinke huilbui. Dat is normaal, vooral op dagen die herinneringen oproepen. Of dagen waarop het gemis extra voelbaar is, zoals de verjaardag van je kind, een eerste schooldag, een feestje zonder de overledene, een schooloptreden … Duid die vaste dagen eventueel aan op de kalender. Zo ziet iedereen wanneer er een moeilijk moment op komst is.
Er zullen altijd specifieke momenten blijven opduiken waarop je kind even stilstaat bij het gemis, tot veel jaren later. Denk aan zijn huwelijk of de geboorte van zijn kind. Kortom: het rouwproces van je kind kent geen eindpunt.
Het rouwproces van je kind verloopt met ups en downs. Reageert je kind emotioneel, lichamelijk of via zijn gedrag op het verlies van zijn dierbare? Dat is heel normaal en hoort bij zijn rouwproces.
Emotioneel
Je kind voelt verdriet, woede, angst, schuld, schaamte en andere gevoelens. Ons advies? Laat je lieve bengel honderduit vertellen over wat hij voelt en zijn gemis. En zoek samen met hem naar manieren om daarmee om te gaan, zoals een knutselmoment.
Lichamelijk
Pijnlijke gevoelens die je niet verwoordt, zetten zich vast in je lichaam. Zo ontstaan onverklaarbare lichamelijke klachten. Je beeldt je die ongemakken niet in, ook al hebben ze geen medische oorzaak. Klaagt je kind over pijntjes? Laat het dan op een tekening aanduiden waar het de pijn ervaart. Neem in elk geval zijn klachten serieus.
Via zijn gedrag
Je deugniet kruipt weer op je schoot. Of wil plots niet meer alleen gaan slapen. Negatieve aandacht vragen, woede-uitbarstingen of doen alsof er niets aan de hand is: het zijn allemaal manieren die kinderen toepassen om hun weg te vinden in hun rouwproces. Geef dat gedrag de juiste aandacht.
Het rouwproces van je kind is onvoorspelbaar. Soms gaat het weken- of maandenlang goed, en dan merk je plots weer rouwgedrag op. Dat hoort bij het proces. Heb je het gevoel dat je er alleen niet uitkomt, zoek dan professionele hulp. Heb je nog meer vragen? Lees ook onze andere blogs over rouw bij kinderen.