Ondersteun een rouwend kind: tips van onze rouwconsulent

zondag 14 juli 2024 Leestijd artikel: 3 minuten

Iedereen verwerkt een verlies op zijn eigen manier. Ook kinderen rouwen, maar wel met hun beperkte ervaring en kennis. Je kind is nog in volle ontwikkeling en weet niet wat ‘dood zijn’ precies betekent. Bij een overlijden komt het dus terecht in een wereld vol onbekende begrippen en vreemde rituelen. Daarom is de juiste ondersteuning heel belangrijk. Maar hoe help je je kind tijdens zijn rouwproces? Misschien ben je zelf even het noorden kwijt. Daarom wijst onze rouwconsulent je de weg met zinvolle tips.

Rouw bij kinderen: eerlijke informatie

Na het overlijden van een dierbare maakt je kind een rouwproces door. Dat verloopt vaak hobbelig en complex. En dat is perfect normaal. Waarom? De overvloed aan nieuwe vragen en gevoelens creëert heel wat verwarring. Dat betekent dus dat je kind op veel vlakken begeleiding nodig heeft – het liefst van een vertrouwenspersoon, zoals een ouder, grootouder of leerkracht. Ons advies? Informeer je kind in duidelijke en eenvoudige kindertaal . Want onbeantwoorde vragen groeien gemakkelijk uit tot een probleem. 

Rouw bij kinderen: zinvolle tips

Ben je op zoek naar de juiste manier om je kind te ondersteunen in zijn rouwproces? Onze rouwconsulent helpt je op weg met enkele tips.

  1. Praat met je kind in duidelijke taal. En luister aandachtig. Zo weet je zeker dat het alles goed begrijpt.

  2. Stelt je kind een vraag waarop je het antwoord niet weet? Dat is helemaal niet erg. Zeg gewoon dat je dat eens moet opzoeken.

  3. Blijf altijd eerlijk. Vertel bijvoorbeeld niet dat iemand ‘slaapt’. Want dat betekent dat die persoon ook weer wakker wordt.

  4. Vraag soms eventjes door. Of geef wat extra informatie. Want je kind verzint soms zelf een (verkeerd) antwoord op zijn vragen.

  5. Vermijd dat je kind op zoek gaat naar antwoorden op socialemediaplatformen. Gevoelige of moeilijke informatie ontvang je beter van een vertrouwenspersoon.

  6. Bezorg je kind de informatie die het nodig heeft als voorbereiding op wat het te wachten staat. Denk maar aan de rituelen van een begrafenis.

  7. Gebruik aangepast materiaal. Je vindt veel mooie kinderboeken die de dood op een kindvriendelijke manier uitleggen.

Rouw bij kinderen: hulp

Heb je een specifieke vraag? Of zoek je informatie over rouw bij kinderen? Je ontdekt nog meer tips en advies in onze andere blogs.