Knutselen na een overlijden: zinvolle therapievorm

woensdag 12 juni 2024 Leestijd artikel: 3 minuten

Rouwen en afscheid nemen brengt heel complexe gevoelens teweeg. Vindt je kind na een overlijden niet de juiste woorden? Of sluit het zich af? Dan biedt een knutselactiviteit vaak een mooie oplossing. Want het is heel belangrijk dat je kleine bengel zijn gevoelens uit. Inspiratie nodig? Laat je kind een herinneringendoos versieren, een kunstwerkje maken of een tekening inkleuren. Zo uit het zijn diepste gevoelens via een creatieve activiteit. Ontdek tal van knutseltips in deze blog.

Samen knutselen na een overlijden: ideetjes

Je kind praat misschien niet graag over zijn verdriet na een overlijden. Op dat moment is het een goed idee om samen te knutselen. Het resultaat?

  • Je kind laat even de controle los en uit zijn verstopte emoties.

  • Het creatieve knutselmoment versterkt jullie band.

  • Je legt je kind geen woorden in de mond tijdens een geforceerd gesprekje.

Idee 1 – Vlieger

Een vlieger is een mooie metafoor voor loslaten. Knutsel samen een papieren vlieger, en laat je kind hem versieren met stickers, kleuren en verf. Schrijf er eventueel een persoonlijke boodschap op. Daarna laat je samen de vlieger op, als symbool voor het afscheid van de overledene of je verdriet dat meedrijft met de wind.

Idee 2 – Tekening

Laat je kind een tekening maken. Dat klinkt eenvoudig. Maar tekenen is een zinvolle therapievorm. Al kleurend en tekenend maak je rechtstreeks contact met gevoelens, beelden en herinneringen. Zo ontstaat er altijd iets op papier. Tekent je kind een kleine stip op een groot wit blad? Geef zijn gevoelige werkje, en dus ook zijn verdriet, oprechte aandacht.

Idee 3 – Herinneringendoos

In een versierde herinneringendoos stop je tekeningen, gedichten, brieven, foto’s, gedachten en alles wat je doet denken aan de overledene. Je lieve kapoen hoeft niet uit te leggen waarom hij iets in de doos stopt. Hij mag ook altijd in de doos kijken en er spulletjes uit nemen om vast te houden.

Idee 4 – Troostboom

Teken samen een grote boom met veel takken, bijvoorbeeld op een groot stuk behangpapier. Versier de tekening met verf, echte bladeren, glitters, veren, bloemen … en hang ze omhoog. Leg naast de troostboom invulbriefjes neer. Daarop schrijft je kind een gedachte of boodschap, en hangt die in de boom.

Graag meer inspiratie? Ontdek onze andere knutselideetjes.

Knutselen na een overlijden: (n)iets voor jou?

Ieder kind rouwt op zijn eigen, unieke manier. Ook het kind dat jij ondersteunt na een overlijden. Is knutselen niets voor jullie? Laat je dan inspireren door onze andere blogs. Je vindt vast de info die je zoekt. Want elk rouwproces verdient de juiste aandacht.