Zinvol met je kind communiceren over rouw

woensdag 12 juni 2024 Leestijd artikel: 6 minuten

Je kind rouwt en vindt niet altijd de juiste woorden. Net als jij. Dat maakt je verdrietig of baart je zorgen. Dus ben je op zoek naar de juiste informatie om je lieve bengel te begeleiden door zijn complexe rouwproces. De eerste stap? Probeer je kind zo goed mogelijk te begrijpen. Onze richtlijnen helpen je op weg. Daarnaast speelt kindvriendelijke communicatie een cruciale rol. Vind je de juiste woorden niet? Gebruik dan een mooi kinderboek of zelfgemaakt troostdeken. 

Begrijp je rouwende kind

Vergeet niet dat je kind...

 1. geen volwassene is

 2. ook verdriet heeft

 3. vaak nog niet beseft dat de dood voor altijd is

 4. recht heeft op duidelijke en eerlijke informatie

 5. op zijn eigen manier communiceert

 6. nood heeft aan routine

 7. soms liever met iemand anders dan met jou praat

 8. een sterke fantasie heeft

 9. heel spontaan vragen stelt

 10. soms lichamelijk reageert – en niet emotioneel

Rouwrituelen voor kinderen

Doodgaan en afscheid nemen: wat een zware woorden voor je kind. Ondersteun het daarom in zijn rouwproces op een manier die bij hem en zijn leefwereld past. Laat je inspireren door de ideeën van onze rouwconsulent.

 • Kaars

  Maak samen met je kind een kaarsenhoudertje. Of versier een glazen potje als theelichthouder. Je kind mag het kaarsje doen branden tijdens de afscheidsceremonie, of thuis naast een foto van zijn dierbare.

 • Wensballon

  Laat je kind een tekening voor de overledene maken. Of een briefje schrijven. Maak zijn persoonlijke boodschap vast aan een ballon met helium en laat die op in de lucht.

 • Kist

  We zien almaar vaker dat kinderen de kist van de overledene versieren. Dat vinden ze vaak heel betekenisvol. Want dat is het laatste wat ze nog voor hun dierbare kunnen doen.

 • Bootje

  Knutsel met je kind een papieren bootje. Dat beschrijf je eventueel met een persoonlijke boodschap of herinnering. Laat het bootje wegdrijven op het water, als symbool voor een boodschap die je naar de dierbare stuurt.

 • Troostdeken

  Maak een kussenovertrek van een kledingstuk van de overledene. Zo heeft je kind een uniek knuffelkussen dat hem doet denken aan zijn dierbare. Of maak een troostdekentje van verschillende kledingstukken. Je kind schuilt eronder wanneer het zijn dierbare mist.

Rouw bij kinderen: hulp

Zit je met een vraag of maak je je zorgen? Lees misschien ook dit artikel over het rouwproces. Of vind troost in een van onze andere blogs.