Rouw bij kinderen: praten over de dood

zondag 3 december 2023 Leestijd artikel: 3 minuten

Ieder kind gaat anders om met het verlies van een dierbare. Begrijpt je rouwende kind wat ‘dood’ en ‘voor altijd’ betekenen? Dat hangt samen met zijn leeftijd en de fase waarin het zich bevindt. Toch zien we een belangrijke gelijkenis bij alle kinderen: de behoefte aan eerlijke en heldere informatie. Dat schept duidelijkheid en biedt troost. Neem je je kapoen mee naar de begraafplaats? Het is normaal dat je als volwassene niet altijd goed weet hoe je je kind het best ondersteunt. Daarom geven we een woordje uitleg.

Begrijpt je rouwende kind wat ‘dood zijn’ betekent?

Bij een overlijden krijgt je kind misschien voor de eerste keer te maken met de dood. Begrijpt het wat dat precies inhoudt? En wat ‘voor altijd’ betekent? Dat inzicht hangt af van zijn leeftijd en de levensfase waarin je kind zich bevindt. 

 • Onder de 8 jaar

  Je kind leeft nog sterk in een fantasiewereld waarin alles mogelijk is. Denk maar aan de prinses die sterft, en haar ogen weer opent nadat de prins haar heeft gekust. In die wereld is ‘dood zijn’ niet voor altijd. Maak je lieveling dus duidelijk dat de overleden dierbare nooit meer terugkomt.

 • Tussen 8 en 12 jaar

  Je kleine deugniet laat zijn fantasiewereld stilaan los en beseft dat de dood voor altijd is. Hou er wel rekening mee dat ieder mensje uniek is. Bij het ene kind dringt die kennis sneller door dan bij het andere.

 • Vanaf 12 jaar

  Je kind zit boordevol vragen, zorgen en bedenkingen. Eerlijke en duidelijke informatie is dus essentieel voor een gezond verloop van zijn rouwproces. Daarvoor rekent je bengel op jou.

Neem je je rouwende kind mee naar de begraafplaats?

Veel ouders stellen ons de vraag of ze hun kind moeten meenemen naar de begraafplaats. Ons advies? Stel die vraag gewoon aan je lieveling zélf. Want elk rouwproces is anders. Enkele tips:

 • Verplicht je kleine bengel niet.

 • Stel je kind gerust: vertel het dat een begraafplaats geen enge plek is.

 • Bekijk samen het informatieve filmpje. 

Voer een gesprek over de begraafplaats. Het is een bijzondere plek waar je tot rust komt. Je mag bij het graf zitten, tegen de overledene praten, het graf versieren of iets achterlaten.

Rouw bij kinderen: advies van onze rouwconsulent

Hoe praat je met je kind over de dood? En hoe verloopt het rouwproces bij kinderen? Lees meer in het artikel: onze rouwconsulent beantwoordt je vragen.