Praat met je kind over de afscheidsdienst, crematie en begrafenis

zaterdag 23 november 2024 Leestijd artikel: 3 minuten

Na een overlijden komt er heel wat op je kind af. Instinctief gaat het op zoek naar een beetje houvast. Die vindt je kapoen in duidelijke en eerlijke informatie over wat hem te wachten staat. Ons advies? Laat je kind een rol in de afscheidsdienst spelen, en leg vooraf goed uit hoe de crematie of begrafenis in elkaar zit. Zo bereid je je bengel voor op de nieuwe afscheidsrituelen die op hem afkomen. Advies nodig? In deze blog beantwoorden we de moeilijkste vragen.

Hoe betrek je je kind bij de afscheidsdienst?

‘Voor altijd’ is moeilijk te vatten. Betrek daarom je kind zoveel mogelijk bij de ceremonie. Want dat maakt het afscheid voel- en zichtbaar. Ga samen op zoek naar een betekenisvol ritueel waar je kind zich goed bij voelt, bijvoorbeeld:

  • een bloem op de kist leggen

  • een liedje zingen

  • een gedicht voorlezen

  • bellen blazen wanneer de kist wordt buitengedragen

Ziet je kind dat niet zitten? Respecteer dat dan. Ieder kind voelt zelf wat het aankan. Forceren doet meer kwaad dan goed. Zoek samen eventueel een passend afscheidsritueel dat jullie thuis of op de begraafplaats uitvoeren.

Hoe leg je de crematie uit?

Veel kinderen stellen zich gruwelijke beelden bij een crematie voor. Leg daarom uit hoe dat in zijn werk gaat, in duidelijke kindertaal.

De overledene voelt niets meer, ook geen warmte of pijn. Het lichaam blijft over, maar dat werkt niet meer. De overledene ligt in een kist, en die wordt in een speciale ovenruimte geschoven. Door de grote hitte in de oven begint de kist vanzelf te branden. Dat duurt ongeveer een uur tot anderhalf uur. Daarna blijft er alleen nog as over. Die stoppen we in een urne. Sommige mensen nemen de urne mee naar huis, andere strooien de as uit. Dat kies je zelf.

Stelt je kind bijkomende vragen? Beantwoord elke vraag geduldig, kort en eerlijk. Zeg desnoods tientallen keren hetzelfde – dat biedt troost.

Hoe leg je uit wat een begrafenis is?

Almaar meer mensen kiezen voor een crematie. Maar ook de begrafenis met een kist blijft mogelijk. Die vindt plaats op een begraafplaats. Vooraf hebben gemeentemedewerkers een diepe kuil gegraven. Na de afscheidsdienst rijdt de begrafenisondernemer de kist naar de begraafplaats. Daar komen familie en vrienden samen, om een laatste groet te brengen. Ze leggen bijvoorbeeld één voor één een bloem op de kist, of iemand leest een tekstje voor. De gedachte dat de overledene wordt opgegeten door wormen en andere beestjes is een fabeltje. Het lichaam ruimt zichzelf op, door de aanwezige bacteriën, tot er alleen nog beenderen overblijven.

Je kind stelt misschien een vraag waarop je het antwoord niet weet. Zeg dan gerust dat je dat even moet opzoeken. Dat vindt je kapoen helemaal oké. 

Rouw bij kinderen: afscheidsdienst, crematie en begrafenis

Hoe vertel je je kind dat iemand overleden is? En is je kind klaar om een begrafenis bij te wonen? We beantwoorden nog meer vragen in onze andere blogs.