Rouwen in de klas: je rol als leerkracht

woensdag 12 juni 2024 Leestijd artikel: 3 minuten

Ben jij een leerkracht in de lagere school? Dan gebeurt er soms iets ingrijpends in je klas, zoals het overlijden van een dierbare van een leerling. Rouwen in de klas is bijzonder waardevol. Waarom? Bij een overlijden verstoppen veel ouders hun verdriet voor hun kind. Ze willen het sparen van hevige emoties en pijn. Het resultaat? Ook het kind verstopt zijn gevoelens – het denkt dat het zo moet. En zijn complexe rouwproces krijgt thuis te weinig aandacht. Op dat moment vervul jij als leerkracht een belangrijke rol als vertrouwenspersoon. Want je leerling deelt zijn gevoelens met jou en zijn vriendjes, in zijn veilige klasomgeving. Rouwen en afscheid nemen zijn moeilijke thema’s. Dat weten we heel goed. Daarom helpen we jou op weg met praktisch advies.

Rouwen in de klas: luister naar je leerling

Niet ieder kind praat zomaar over zijn verdriet. Snij daarom het onderwerp aan in een kringgesprek. Daarin deelt iedere leerling die daaraan behoefte heeft zijn verhaal – elk om de beurt. Hou het rouwende kind goed in de gaten. Voel je dat het klaar is om iets te vertellen? Ondersteun het dan en luister met veel aandacht. Lukt het de leerling niet om zijn gevoelens onder woorden te brengen? Creëer dan eventueel een herinneringshoekje in je klas. Daarin zet het kind een tastbare herinnering, zoals een foto of knuffel. 

Rouwen in de klas: geef je leerling extra aandacht

Maakt een van je leerlingen van je klas een rouwproces door? Laat het dan weten dat zijn verdriet er mag zijn – nu en later. Want vaak krijgt een kind alleen de eerste dagen en weken extra aandacht. Maar ook maanden later kan zijn verlies nog geregeld bovenkomen. Pas dus eventueel je klasopdrachten aan. 

Rouwen in de klas: deel je ervaring met collega’s

Een kind dat rouwt neemt zijn verdriet mee naar de klas. Daarom is het belangrijk dat jij en de andere leerkrachten rekening houden met het verwerkingsproces van die leerling. Praat erover met elkaar en wissel ervaringen uit. Hou er samen rekening mee dat de leerprestaties van die leerling misschien tijdelijk op een lager pitje staan. 

Rouwen in de klas: lees een kinderboek voor

Een kind dat verdriet heeft en rouwt zit met veel vragen. Grijp daarom de kans om gevoelige thema’s bespreekbaar te maken in je klas, zoals de dood en afscheid nemen. Maak daarvoor gebruik van kindvriendelijk lesmateriaal. Er bestaan een heleboel kinderboeken, vol inspirerende prenten en in prachtige kindertaal.  

Nog een laatste tip. Wist je dat je ook op deze app kunt inloggen als groep? Of met je klas? Dan werk je samen aan één herinneringswereld.