Afscheid nemen van je hond: hoe gaat je kind om met dat verlies?

dinsdag 26 september 2023 Leestijd artikel: 3 minuten

Het verlies van een hond of een ander huisdier is heel verdrietig – zeker voor je kind. Het weet nog niet goed wat ‘dood zijn’ betekent. En plots moet het afscheid nemen van zijn trouwe vriend. Wat een groot verlies. Het is misschien de eerste keer dat je kapoen nadenkt over de dood. Een kind reageert op zijn eigen, unieke manier op het overlijden van zijn maatje. Ondersteun je lieveling daarom op de gepaste manier. En geef zijn rouwproces de juiste aandacht.

Je kind verliest zijn hond: knoop een gesprek aan

Afscheid nemen is ontzettend moeilijk. Veel ouders zijn bang dat hun kind een trauma zal oplopen. Maar vroeg of laat komt je kind sowieso in aanraking met de dood. Daarom is het belangrijk om dit verdrietige onderwerp meteen bespreekbaar te maken. Hou onze vier tips in je achterhoofd.

Tip 1: blijf eerlijk

Jullie hond is dood en komt nooit meer terug. Het klinkt écht hard. Maar dat is de enige waarheid. Vermijd dus woorden als ‘weggaan’ of ‘slapen’. Want dat betekent dat zijn vriendje terugkomt of weer wakker wordt.

Tip 2: gebruik kindertaal

Noem de dingen zoals ze zijn, in duidelijke kindertaal. Dat verzacht het verwerkingsproces en versterkt de band met je kind. Want jij begrijpt het.

Tip 3: hou het kort

Geef je kind niet meer informatie dan nodig. Zadel het dus niet op met angstige gedachten of pijnlijke details. Vertel gerust honderd keer hetzelfde. Dat biedt troost.

Tip 4: toon een kinderboek

Gebruik aangepast materiaal. Je vindt heel wat mooie kinderboeken over het verlies van een hond of een ander huisdier en de gevoelens die daarbij komen kijken.

Het verlies van een hond: neem samen afscheid

Afscheid nemen van je trouwe hond is verdrietig voor het hele gezin. Je kind ervaart een groot verlies – vaak voor de eerste keer. Hoe rouw je samen met je kind? Laat je inspireren door enkele kindvriendelijke rouwrituelen.

  • Foto

    Kijk samen naar oude foto’s en haal herinneringen op. Druk de lievelingsfoto van je kind af, en stop hem in een kadertje. Zo heeft je kind een mooi aandenken om naar te kijken wanneer hij verdrietig is.

  • Brief

    Laat je kind een briefje schrijven over zijn verdriet en gemis. Maak zijn persoonlijke boodschap vast aan een ballon met helium en laat die op in de lucht. 

  • Troostdoos

    Versier samen een kartonnen doos. Stop daarin tastbare herinneringen aan je hond. Denk maar aan zijn halsband, hondenkorrels of lievelingsspeeltje. Je kind vindt troost in de gedachte ‘herinneringen blijven altijd bestaan’.

Afscheid nemen van je hond: hoe verwerk je dat verlies

Het verlies van jullie trouwe hond is een grote klap voor je gezin. Afscheid nemen is moeilijk – niet alleen voor kinderen. Neem er dus samen de tijd voor. En denk eraan: mooie herinneringen bieden troost.